Відпочинок у Єгипті з Києва
Вся інформація про відпочинок і курорти. Виберемо для вас кращі готелі - залишайте заявку!

Культура Єгипту

Як стверджують історики, духовка, дріжджі, хліб і оладки прийшли до нас з родючих долин Нілу. За деякими припущеннями, навіть пиво винайшли в древньому Єгипті. А звичайний лук виростав тут майже п’ять тисяч років тому. Правда, від стародавньої кухні в сучасній арабській майже нічого не залишилося.

Коли відомий англійський археолог Говард Картер розкопав могилу фараона Тутанхамона, він виявив там велика кількість судин з висохлим вином. А також один з найдавніших у світі кулінарних рецептів, записаних на папірусі. Згідно з ним, одне з улюблених страв фараона робилося так: кілька яєць слід було розбити і змішати з розтопленим медом і свіжим виноградним соком. Потім у цю суміш вливали прокип’ячене вино і збивали до утворення піни. А під кінець додавалися зерна граната. Подібний напій, як стверджували стародавні єгиптяни, продовжував молодість фараону.

З того далекого часу багато чого змінилося на землі древнього Єгипту. Сюди прийшли завойовники араби, не вживали вино та свинину. Вони, однак, використовуючи стародавні рецепти, привнесли своє в місцеву кухню, тим самим поліпшивши її. Приміром, зараз в Арабській Республіці Єгипет буквально на кожному кроці пропонують фуль — молоду стручкову квасоля з подрібненим луком. Рецепт цього нескладного страви прийшов з глибокої давнини.

Нинішні жителі країни, як і їхні далекі предки, дуже люблять поїсти. Але їжа для них, як і для багатьох інших східних народів, — це загальне застілля, можливість спілкування. В більшості своїй, іноземні туристи, які відвідують Єгипет, позбавлені подібних радощів. Вони їдять у великих готелях, де кухня адаптована під «європейські шлунки», не звиклі до перцю і прянощів. Правда, в більшості готелів на традиційному шведському столі накривають кулінарний куточок, де зібрані блюда національної кухні. Але справжнього уявлення про місцеву гастрономії так одержати неможливо.

Щоб відчути справжню єгипетську кухню, треба зазирнути в якій-небудь типово арабський район. Класичний єгипетський хевтар (сніданок) складається з двох головних блюд: фуля і філяфілі. Перше — це варені боби в кислуватому соусі зі спеціями і зеленню, часто з додаванням подрібненим овочів. Блюдо це, як вважають єгиптяни, дуже корисно. Ну а філяфілі — це вегетаріанські котлетки з бобових. Зазвичай на додаток до двох перших страв на сніданок подають соус техін (протертий кунжут, спеції, горіхи і оливкове масло), хліб-ейш, салат зі свіжих овочів і салат гебна (фіта-сир упереміш з овочами). Запивають цей рясної сніданок холодним чаєм каркаде — з пелюсток суданської троянди. Його ще часто називають фараонских чаєм.

У робочі дні єгиптяни обідають не дуже щільно. Найбільш популярна страва — кошари, яке часто називають «блюдом робочого люду». Кошари являє собою варені боби (квасоля, чечевиця) та інші злаки, змішані зі смаженою цибулею. Все це запивається надзвичайно гострим соусом. Єгиптяни таке блюдо їдять спокійно, а ось недосвідчені європейці з’їсти кошари без сліз не можуть. У Єгипті значна порція кошари коштує всього один місцевий фунт (приблизно 30 центів).

Вечеря — свята справа для будь-якого єгиптянина. Він займає найбільш важливе місце в розпорядку дня. Для початку можна розім’ятися різноманітними холодними і гарячими закусками. Приміром, покуштувати гебнею — щось на кшталт смажених пельменів з сиром. Потім слідують овочеві салати, бастурма і тушковані баклажани з часником. І лише потім єгиптянин перейде до основних страв, обов’язково з м’яса. Можна почати, приміром, з смаженого голуба, фаршированого кашею. Потрібно відзначити, що, на відміну від Росії, де голуби вважаються переносниками зарази, в Єгипті їх спеціально розводять для вживання в їжу. При цьому деякі єгиптяни їдять їх разом з кістками. Наступне гаряче блюдо — кафта-кебаб з чашкою рису. Кафта — ковбаски з яловичого фаршу, а кебаб — той же шашлик, але не маринований. У класичному виконанні це блюдо готується на відкритому вогні, а подається в тарілці на «подушці» з подрібненої зелені (петрушка, селера і листя кульбаби). Як це не дивно, але єгипетські кухарі стверджують, що кафта-кебаб корисно заїсти супом, бажано, сочевичним. На десерт же подається різноманітна випічка — паспуса, приторно-солодка, просочена медовим сиропом і обсипана тертим горіхом. Вечеря в дорогому ресторані можна урізноманітнити естакузи — лобстером.

Після вечері, щоб закінчити трапезу зовсім уже по-єгипетські, бажано перебратися в яку-небудь кав’ярню, благо, їх багато і в Каїрі, і на морських курортах країни. В асортименті практично будь кав’ярні не менше 30 напоїв. Деякі вельми екзотичні. Наприклад, підсолоджений рисовий узвар або залиті окропом насіння хвойного рослини. Обов’язково пропонується, принаймні, 5-6 сортів кави. Відсутність алкоголю з лишком відшкодовується великою різноманітністю безалкогольних напоїв. І лише після цього єгиптянин іде додому з почуттям, як тут кажуть, легкого голоду.

Фуль (стручки квасолі по-єгипетські):

На дві порції-25о г зелених стручків квасолі, 1 ст. ложка рослинного масла, 1 цибулина, 2-3 помідори, 2 ст. ложки томатного соку, сіль, перець, дрібка цукру, 1 ч. ложка оцту або соку лимона.

Спосіб приготування:

Стручки квасолі вимити, очистити, великі поламати. Цибулю дрібно порубати і злегка обсмажити в рослинній олії. Додати квасоля, гасити кілька хвилин під кришкою на невеликому вогні (сковороду часто струшувати). Помідори обдати окропом, зняти з них шкірку і порізати на дольки. Влити томатний сік, додати спеції, потім через деякий час помідори посолити, все тушкувати до готовності. Заправити оцтом або лимонним соком, дати настоятися, на стіл подавати як холодну закуску.